Scaunul de birou, un moft benefic pentru copilul tău
Copiii stau la birou cel puțin la fel de mult ca și adulții, fie pentru a-și face temele, fie pentru a desena sau colora, fie ca să se joace la calculator. Unii sunt „fițoși” și vor cel mai frumos și mai confortabil scaun. Alții nu sunt interesați de acest aspect.
Chiar dacă juniorii din prima categorie pot reprezenta o „pacoste” pentru părinți, pretențiile lor sunt binevenite, pentru că un scaun de birou de duzină nu numai că nu le oferă cadrul necesar pentru o activitate eficientă, ci le pune în pericol sănătatea pe termen lung. Cu cât petrec mai multe ore având coloana într-o poziție incorectă, cu atât crește riscul unor afecțiuni la spate la înaintarea în vârstă.
Poți proba și în cazul în care cumperi online
Așadar, dacă ești părinte, nu aștepta să îți ceară copilul un scaun de birou bun. Cumpără-i-l pe cel mai ok pe care ți-l permiți, pentru că nu e un moft. Sau, putem spune că este un „moft benefic”.
Lipsa timpului nu mai este o scuză în ziua de azi. Nu trebuie să umbli prin magazine care vând scaune de birou pentru a face această achiziție. Acum sunt foarte multe magazine online, unde găsești sute de produse la prețuri de la 200 de lei la câteva mii de lei. Scaunul e livrat direct acasă, chiar gratuit dacă sare de o anumită valoare.
Ideal ar fi ca „destinatarul” să se așeze în acel scaun înainte de a-l cumpăra, dar legislația prevede faptul că poți returna orice produs în termen de 30 de zile, fără ca acesta să prezinte vreun defect. Oricum, din descrierea de pe site îți poți da seama destul de bine dacă scaunul pe care îl analizezi este ce cauți.
Ergonomia este cea mai importantă
Dar ce cauți? Specialiștii au câteva sfaturi pentru cei care doresc să cumpere scaune de birou pentru copii. În primul rând, nu uita că juniorul este în proces de creștere, deci îi trebuie un produs ajustabil. Ai nevoie de un scaun cu spătar reglabil, care să permită păstrarea fără efort a unei poziții naturale a coloanei vertebrale. De asemenea, obiectul de mobilier trebuie să aibă caracteristici ergonomice.
Ergonomia este cuvântul cheie în acest proces de căutare, pentru că favorizează o poziție a corpului care să nu obstrucționeze circulația periferică a sângelui, iar postura corpului poate fi menținută un timp îndelungat cu minimum de efort muscular. În același timp, un scaun bun oferă libertate de mișcare copilului în orele pe care acesta le petrece în fața biroului.
Despre înălțime și material
Înălțimea scaunului de birou poate fi interpretată ca și distanța suprafeței de șezut până la podea, dar și ca distanța de la cel mai înalt punct al spătarului până la podea. Trebuie să ții cont de acest aspect atunci când parcurgi caracteristicile tehnice.
Aproape toate scaunele de birou disponibile pe piață în acest moment au înălțimea reglabilă față de podea, distanța cea mai mică fiind de 40 de centimetri, iar cea maximă puțin mai mare de jumătate de metru, pentru copii mai înalți.
Medicii spun că este important ca genunchii să fie paraleli cu podeaua atunci când copilul este așezat. Este îmbunătățită astfel circulația sangvină și sunt eliberate punctele de presiune ale articulațiilor, de la nivelul șoldurilor și genunchilor.
În ceea ce privește materialul din care este confecționat scaunul, părerea majoritară este că acesta trebuie să fie moale pe zonele de șezut și pe spătar. Materialele utilizate trebuie să includă țesături naturale, pentru a permite circulația aerului și să nu favorizeze supraîncalzirea corpului pe timpul utilizării. Cu alte cuvinte, nu prea sunt recomandate scaunele din piele sau din piele ecologică. Astfel de materiale pot reține umezeala, care duce la dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor, transmise, apoi, pe pielea copilului.
Cât mai multe puncte de sprijin
Scheletul scaunului de birou pentru copii trebuie sa fie rigid și rezistent, realizat de preferință dintr-un plastic dur sau din metal cu greutate redusă. Va fi mutat foarte des dintr-o parte în alta și este contraindicat ca juniorul să depună un efort care îl depășește. Tot din acest motiv este bine ca baza scaunului să fie prevăzută cu roți, pentru deplasarea dintr-un punct în altul.
Sunt foarte utile și două mânere pentru susținerea brațelor care obosesc în timpul activităților îndelungate. Cu cât corpul are mai multe puncte de sprijin și cu cât mușchii nu trebuie să lucreze pentru a-i menține poziția, cu atât copilul va fi mai fericit.
Lasă un răspuns