Jocuri video în streaming: modelul prezentului și viitorului
Industria jocurilor video s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. De la audiența sa și platformele disponibile, la diferitele modele de afaceri care au fost implementate. Unele având un succes răsunător, altele servind doar ca exemplu pentru a nu le mai repeta.
Fiind o piață care generează miliarde de dolari anual, este normal ca cei responsabili să găsească noi modalități de a-și distribui produsele unei audiențe largi.
Formatul digital a apărut pentru a rămâne și, în baza acestuia, a apărut un altul, care cu siguranță va câștiga un loc important în următorii ani, jocurile video în streaming . Cunoscut sub denumirea de “Netflix-ul jocurilor video”.
Cloud gaming, tehnologia care a început totul
Bazele fundamentale ale acestui format de streaming nu sunt noi. Prima sa cerere formală datează din 2010, când OnLive, acum extinsă, începe să închirieze jocuri pe platforma sa în schimbul a 14,95 USD pe lună. La acea vreme, în biblioteca sa erau foarte puține jocuri, dar puțin câte puțin numărul jocurilor disponibile a crescut.
Dincolo de noutatea care reprezintă un serviciu care oferea un întreg catalog în schimbul unui abonament lunar, OnLive a brevetat o infrastructură, astfel încât procesarea jocurilor a fost responsabilă de serverele companiei, în timp ce jucătorul a primit doar semnalul video. Acest lucru evită necesitatea de a avea o consolă de jocuri video, deoarece datorită faptului că prelucrarea este efectuată în străinătate, semnalul video poate fi primit pe aproape orice tip de dispozitiv, inclusiv televizorul în sine. Acest lucru este cunoscut sub numele de cloud gaming.
Pentru a realiza cele de mai sus, utilizatorul a avut nevoie de o viteză de conectare mai mare de 5 MB, care la acel moment s-a dovedit a fi dificilă pentru majoritatea consumatorilor de pe piață. Aceasta a fost principala circumstanță care a împiedicat creșterea platformei. În cele din urmă, în 2015, compania a fost achiziționată de Sony. Cu doi ani înainte, japonezii dobândiseră Gaikai, un serviciu care a fost odată concurența directă a OnLive. Ambele achiziții sunt acum PlayStation Now.
Cloud gaming astăzi
Deși cloud gaming-ul a făcut pași importanți pentru îmbunătățirea funcționării sale, până în prezent suferă un regres între semnalul video și acțiunile pe care le execută jucătorul din telecomandă. Pe de altă parte, prețurile serviciilor, cum ar fi PlayStation Now, depășesc bugetul pe care un jucător ar fi dispus să îl plătească, mai ales atunci când oferta de jocuri este limitată și nu include ultimele versiuni ale mărcii.
Abonamentul serviciului menționat costă 19,99 USD / 14,99 EUR pe lună. Poate fi utilizat atât pe PlayStation 4, cât și pe PC. Are mai mult de 650 de jocuri în biblioteca sa, inclusiv jocuri PS2, PS3 și PS4. Pentru a funcționa în condiții optime, utilizatorul are nevoie de o conexiune recomandată de 20 MB, fapt care poate deveni o piedică în folosirea serviciul.
Ca alternativă, există alte platforme de același tip. Liquid Sky, Vortex și GeForce Now de la NVIDIA sunt câteva dintre ele. Aceasta din urmă, cu o creștere mare în ultimele luni, deoarece este încă în faza de încercare gratuită.
Cloud gaming-ul nu este oferit doar ca serviciu. În ultimii ani, unele jocuri precum Crackdown 3 (încă în dezvoltare), Dragon Quest X și Resident Evil VII pentru Nintendo Switch, au fost procesate pe servere externe pentru a-și îmbunătăți performanța. Pentru niciunul nu este necesar să plătiți vreun fel de abonament.
Deși această tehnologie este prezentată ca cea mai bună alternativă disponibilă, infrastructura de astăzi nu vă permite să profitați din plin de ea. Este posibil ca în viitor să devină singura opțiune de a vă bucura de jocuri video, dar pentru asta trebuie să fiți pregătiți în ceea ce privește conectivitatea. Pentru asta mai este mult de parcurs. Am putea spune că această tehnologie a apărut mai devreme decât trebuie și nu am fost pregătiți să o primim cum trebuie.
Acum aveți mai multe șanse ca niciodată să vă bucurați de jocurile preferate. Formatul digital continuă să crească, formatul fizic refuză să moară, iar acum jocurile video cu abonament devin o opțiune foarte serioasă. Puteți plăti o taxă periodică pentru a avea acces la zeci de jocuri.
Sunteți pregătiți să petreceți ore întregi jucând jocuri video? Aveți un scaun de gaming de calitate, care să vă permită să stați într-o poziție corectă, astfel încât să vă concentrați mai bine asupra jocului? Dacă răspunsul nu este unul afirmativ, explorați magazinul nostru online în căutarea scaunului de gaming potrivit. Spor la cumpărături și la gaming!
Lasă un răspuns