Cum au apărut primele scaune și la ce scopuri serveau ele?
Nimeni nu știe exact când a apărut primul scaun din lume și nici la ce servea exact. Dar putem să bănuim că și strămoșii noștri au recunoscut rapid funcționalitatea acestei piese de mobilier și odată descoperită au introdus-o rapid în viața lor de zi cu zi.
În ziua de astăzi aproape că nu există gospodărie fără măcar un scaun, iar oamenii de pe întreg globul ori de câte ori se mută într-o casă nouă, lasă totul și pun bazele noului trai începând de la scaune.
Descoperirile arheologice demonstrează că scaunele erau obiecte comune în Grecia și Roma antică, iar pe continentul asiatic chinezii le foloseau în mod regulat. Mai apoi, în Epoca Medievală, nu numai că erau nelipsite din casele nobilimii, dar primeau și o atenție aparte fiind ornate cu diferite pietre prețioase și semiprețioase, sau materiale scumpe a căror valoare s-a păstrat până în ziua de azi.
Se spune că dimensiunile scaunelor au crescut odată ce omenirea a cunoscut epoca modernă. Cu cât aveau un rang mai înalt, cu atât oamenii apreciau mai mult caracteristicile unui scaun de mari dimensiuni pentru prezența sa impunătoare.
Cine a confecționat primele scaune?
Leagănul civilizației antice este Egiptul. La fel ca alte invenții care au revoluționat viața pe Pământ, și cele mai vechi scaune din lume au fost descoperite tot acolo. În această țară arheologii au scos la iveală exemplare deosebite care atrag toate privirele și în ziua de azi din vitrinele muzeelor prin decorațiunile și sculpturile cu care sunt ornate.
Se spune chiar că egiptenii percepeau scaunul ca un obiect care avea puterea de a restabili ordinea în univers. Prin reprezentarea unor făpturi animale sau plante pe o piesă de mobilier confecționată de mâna lor credeau că pot restabili un echilibru pierdut dintre om și natură.
Tot descoperirile arheologice ne dezvăluie și modul în care scaunele erau folosite de către cei privilegiați. Desenele de pe vasele de ceramică ne arată că romanii utilizau un fel de scaune pliabile care serveau și ca simbol al puterii militare a împăraților.
Scaunele și prezența lor în lucrările de artă
În secolul al XVIII-lea scaunele erau folosite pentru a exprima opulența. Aristocrații adorau scaunele îmbrăcate în materiale textile scumpe și mulți dintre ei se lăsau surprinși în tablouri portret, șezând pe scaunul preferat.
La Paris erau la modă scaunele Ludovic al XV-lea cu rotunjimi alegante și picioare sculptate. În anii 1720 fabricarea scaunelor era o meserie apreciată și doar cei cu talente aparte puteau ajunge la statutul de meșteri.
Câteva secole mai târziu, stilul art nouveau răspândit și în țara noastră prin eforturile reginei Maria a adus scaunelor un aer simplist. În Pelișor de exemplu se pot admira scaune elegante, dar cu linii suple și puține ornamente, care pun mai mult accent pe funcționalitate decât pe intenția de a impresiona.
Scaunele în ziua de astăzi
Cel mai comun loc pentru scaune în ziua de astăzi este în sufragerie sau spațiul de servit masa. Cu toate că majoritatea lor nu apucă vreodată să fie luate pe câmpul de luptă ca în vremurile antice și nici nu sunt imortalizate în tablouri de o valoare inestimabilă ca în perioada renascentistă, scaunele își duc la bun sfârșit sarcinile așa cum o făceau și cu mii de ani în urmă.
Într-o gospodărie, mai numeroase ca oricare alte piese de mobilier sunt scaunele de bucătărie care găzduiesc cu căldură pe membri familiei la fiecare masă. În plus, chiar dacă existența lor este de multe ori neglijată de locatari, prin design și calitate, tot ele sunt cele care dau tonul încăperii și asigură necesarul de confort odată cu menținerea aspectului estetic la cele mai înalte standarde.
Oricât de simplu amenajată ar fi o încăpere, cu unul sau două scaune în punctele cheie ale spațiului poți da contur întregului ansamblu. Așezați un scaun de lemn lângă o canapea sau o bibliotecă pentru a da un aer mai primitor încăperii, sau puneți un scaun cu elemente din metal la masa de bucătărie și totul capătă un look industrial. Din toate elementele de mobilier, scaunele sunt poate primele care au făcut parte din viața omului și cu siguranță ultimele de care el se va lipsi.
Lasă un răspuns